РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВЦИ “ЕКО ФИШИНГ” ОБЕЛЕЖИЛИ СЛАВУ СВ.НИКОЛА
22.05.2015

РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВЦИ “ЕКО ФИШИНГ” ОБЕЛЕЖИЛИ СЛАВУ СВ.НИКОЛА

Удружење рекреативних риболоваца “Еко фишинг” Ниш обележило је своју крсну славу летњег Светог Николу. Слави су присуствовали бројни чланови Удружења, гости из Војводине а први пут и председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. По речима Јована Ђорђевића, председника Удружења “Еко фишинг”, ова организација рекреативних ртиболоваца Ниша постоји две године. Уз славски колач, свећу, али и котлић пун рибље чорбе, нашу славу обележићемо како то доликује истиче Ђорђевић.

“Наша општина има добру сарадњу са Удружењем рекреативних риболоваца “Еко фишинг” Ниш, рекао је председник Бобан Џунић. Они су присутни на нашим акцијама - Палилулској вечери, Јужноморавској регати, еколошким пројектима. Данас, када се обележава међународни дан биодиверзитета и ова славска свечаност има своју симболику.
Душан Јовановић из Риболовачког савеза Војводине је гост нишких колега. Сарадња се успешно обострано остварује. Желимо да она, наредних година, буде још садржајнија.

У дворишту Удружења рекреативних риболоваца “Еко фишинг” котлићи. Крчка се рибља чорба, једна папрено љута, како се и једе овај специјалитет, друга за госте који не воле пикантне укусе. А затим, на тањирачама спрема се и пржена риба. Домаћин славе Нинослав Миленковић дочекује госте.

Српска православна црква и њени верници обележавају крајем маја месеца празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја – Мирликијског чудотворца из Мире у Бари, где и данас почивају. Свети Никола је помагао сиромашнима, тешио народ и спасавао га од глади. Сматра се заштитником морепловаца и свих путника. Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца највише је присутна међу Србима. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када “пада” овај празник, у народу се назива и летњи Свети Никола. (Текст-фото, Д.Видојковић, ЕКОполис)

РТВ Белами